Silahları bırakın... Filistin Devleti kurulsun


Image
Silahları bırakın, Filistin Devleti kurulsun...
Olan oldu... Savaşla çözümü denediniz... Ama olmadı..
Şimdi, barışla çözüm bulma zamanı..
7 Ekim 2023'te HAMAS'ın İsrail'e 4000 kişiyle saldırısı ile başlayan süreç, felaketlerle sonuçlandı. 45.000 ölü, 120.000 civarı yaralı.. Ve mahvolan hayatlar, şehirler, kazanımlar ve bir milletin geleceği.
HAMAS; 2007'den bu yana, Gazze'de "DeFacto" iktidar. 17 yıl seçimsiz tekparti rejimi ile ve silahla yönetti Gazze'yi.
HAMAS; İsrail'i ve Yahudileri yok etmeyi, bölgenin tamamını Filistin devleti yapmayı hedef olarak benimsemişti..
"Nehirden denize, Filistin.."
HAMAS, yöntem olarak da "silahlı mücadeleyi-savaşı" benimsedi.
Bu, "radikal siyasetin benimsenmesinin"; bölge gerçeklerinden ve İsrail nasyonalizminden, Arap milliyetçiliğinden ve Şii-Sünni siyasal İslamcı bakış açılarından kaynaklandığını, anlayabiliyoruz. Ama çözüm getirmediğini de, 100 yıldır ve son 7 Ekim saldırısı sonrası gelişmelerle de gördük.
Türkiye ve İran'da yükselen "Siyasal İslamcılık"; Filistin Halkına duyulan "merhametle" birleşince, geniş kitlelerin isteğine dönüştü. Adil bir çözüm bulunması da gecikince, "HAMAS'ın mücadele yöntemi sorunu çözer" genel kabul haline geldi. Barış yolu kapandı.
İran, Türkiye ve Rusya'nın da; HAMAS'ı "kendi oyun planları içinde bir enstrüman olarak görmeleri ve bölgesel rekabette kullanmaları", HAMAS'a da cesaret verdi ve "silahla netice alabilirim kanaatini" güçlendirdi. 7Ekim 2023 gecesi HAMAS liderliğinin "şükür namazı kılışını" unutmayın.
Bu "goygoyla", Filistin Halkı timsahlarla dolu havuza itildi.
Savaşı çok istediniz ve savaştınız.. Adını da cihat-fetih koydunuz.
Ne oldu?
Binlerce acı. HAMAS ve Hizbullah sıfırlandı. Suriye'de Esat rejimi devrildi. İran bölgenin kotrolunu yitirdi. Rusya bölgeden çıkmak zorunda kaldı. Lübnan'da Batı-Suud yanlısı bir iktidar kuruldu. Hizbullah Lübnan'da askeri ve politik kontrolunu kaybetti.
Suriye'de Özerk Kürt Devleti kurulması, 7 Ekim 2023 öncesi hayal bile edilmiyordu. Artık DeFacto ve engellenemeyecek bir "hakikat" haline geldi.
Paramiliter direniş gruplarını saymazsak, İsrail bölgede yegane askeri güç.
Geldiğimiz noktada, HAMAS'ın; İran'dan, Türkiye'den, Hizbullah'tan, Rusya'dan desteklenebilme ihtimali sıfıra yakındır. Yani, silahla çözüm arayanlar, boş hayallerle Filistin halkına yazık etmesinler. Yeni cihatlara girişmesinler.
Çok şükür, "ateşkes ve rehine değişimi anlaşması" yapıldı. Kalıcı barış ve Filistin Devletinin kurulması safhasına, gecikilmeden girilmeli. Ama bu kalıcı ateşkes anlaşması değil ve hele "kalıcı barış anlaşması" hiç değil.
Önce, "Gazze'de nasıl bir yönetim kurulmalı?" bunun cevabını bulmalıyız.
Elbette; HAMAS ve HAMAS'ı destekleyenler, Gazze'de HAMAS yönetiminin devam etmesini isteyeceklerdir. Ama olmaz. HAMAS'la Filistin Devleti kurulamaz. O dönem bitti.
Barışa ve devlete giden yolda, "İsrail'in güvenlik kaygıları" dikkate alınmalı.
Elimizde neler var bir bakalım:
  1. El Fetih ve Filistin Yönetimi, Gazze'nin yönetimini devralabileceğini ilan etti.
  2. Birleşik Arap Emirlikleri, savaş sonrası Gazze'nin yönetimini üslenebileceğini ilan etti.
  3. İsrail, HAMAS'ın yeniden Gazze'yi yönetmesini kabul etmeyeceğini açıkladı.
"Seçim yapalım, kim kazanırsa o yönetsin" söylemi de, bu aşamada oldukça naif. Ne seçim yapılabilecek şartlar var, ne de makul çözüme ulaşmayı sağlayabilecek psikoloji.
O halde ne yapmalı?
Image
1. HAMAS'la, Filistin Devletine ulaşmak imkansız.. Vatansever iseler, HAMAS'ı lağv ederler.
2. "Politik odak noktası", barış ve Filistin devletinin kurulması olmalı. Bu; silahların bırakılmasıyla ve İsrail devletinin kabul edilmesiyle, başlıyor.
3. El Fetih grubunun Gazze yönetimini üslenmesi, bu aşamada tartışmaları bitirmez ve güven de vermez. Gazze'de "geçici teknik bir hükümet" kurulması ve BAE'lerinin bunu üslenmesi, makul olabilir.
4. Filistin meselesi konusunda "olumlu düşünceye sahip herkes", gayretini "barışa, bölgesel işbirliğine ve Filistin devletinin kurulmasına", tahsis etmeli. Silah diyenler dışlanmalı.
5. İsrail'de barış isteyen milyonlar ve pek çok siyasi oluşum var. Bu yapılarla işbirliği yapmak çözümü kolaylaştırır. Dikkate alınmalı.
6. Önemli kritik bir mesele de; "daha çok toprak kazanma stratejisi" yerine, "daha özgür-İsrail'den bağımsız Filistin Devleti elde edebilme startejisi" benimsenmeli.
Yani?
İsrail'e "tam güvenlik verilmesi" karşılığı, "Dünya ile serbest ilişkiler kurabilecek bir Filistin devleti kurulmasına" odaklanılmalı..
Adelina Sfishta

Yorumlar