BALKANLARDAN HABERLER 1

BALKANLARDA ÖNEMLİ GELİŞMELER

                  ( 12 TEMMUZ- 19 TEMMUZ 2020)



1. ARNAVUTLUK

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama; Arnavutluk Anayasasını kendi partisine avantaj sağlayacak şekilde değiştirmeye çalışıyor. 

Otoriter eğilimleri giderek artan Rama, AB ve muhalefetin eleştirilerine rağmen, seçimlerde kaybetmemek için bu değişiklikleri yapmakta kararlı olduğunu açıkladı.
AB temsilcisi; "Arnavutluğun, AB üyeliği için yapması gereken Anayasa ve seçim yasaları değişiklikleri konusunda uzlaşma sağlanmış idi, Rama bu anlaşmaların aksine bir tutum izlemeye çalışıyor" diye eleştirdi.
Rama; partilerin seçim öncesi, seçim için ittifak yapmaya imkan veren Anayasa maddesini kaldırmayı ve seçim barajını % 3'ten, % 5'e çıkarmayı tasarlıyor.
AB büyükelçisi Luigi Soreca da 5 Haziran anlaşmasının derhal uygulanması çağrısında bulundu.
Bu anlaşmaya uyulmaması, Arnavutluk'un AB üyeliğini tamamen riske atacaktır, dedi.
Edi Rama iktidarını kaybetmemek için, Arnavutluk'un AB üyeliğini riske atacak görülüyor.

2. KOSOVA

* Kosova Sırbistan barış görüşmeleri.

Kosova Başbakanı Hoti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Kosova-Sırbistan "kalıcı barışının sağlanması" kapsamındaki, Belgrad-Priştine dialoğuna, uzun süre sonra, Brüksel'de yeniden başladılar.
Görüşmede; yerlerinden edilmiş ve kayıp insanlar konusu ve ekonomik ilişkiler masaya yatırıldı. Yerlerinden edilmiş insanlar 10 yılı aşkın süredir, bu konuda varılacak anlaşmayı bekliyor. Ancak hiç de kolay bir mesele değil.
Ekonomik ilişkiler nispeten daha kolay yürüse de, Sırbistan'ın sahip olduğu üretim kapasitesi, Kosova ile haksız rekabete neden oluyor ve karşılıklı ticaret, neredeyse 1'e 10 oranında Kosova'nın aleyhine neticeleniyor. 
Taraflar görüşmelerin 1 hafta boyunca yoğun olarak yapılması ve mesafe katedilmesi konusunda uzlaştılar.

* Kosova cumhurbaşkanı Haşim Taçi, uluslararası suçlar mahkemesi savcısına, Hague'a ifade verdi.

Dört gün süren savcılık soruşturmasında, "savaş suçu işlemek" ve "insanlığa karşı suç işlemekle" suçlandı.
Taçi, savaş dönemi UÇK-Kosova Kurtuluş Ordusu komutanlarından birisiydi. Savaş dönemi işlenen suçlarla ilgili 20 civarında komutan ve subay suçlanıyor ve mahkeme sürecinde.
Taçi, savcının iddianamesine göre mahkemenin dava açıp açmayacağına karar vereceğini, dava açılırsa cumhurbaşkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Süreç devam ediyor.

3. BOSNA HERSEK

Bosna Srebrenitza katili Ratko Mladiç temyize gidiyor.
Srebrenitza ve bölgedeki kasabalarda katliam yaptığı, yani Boşnaklara soykırım yaptığı ve savaş suçları işlediği gerekçesiyle    Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemeleri-Hague tarafından Kasım 2017'de ömür boyu hapse mahkum olmuş idi.
En az 8500 Boşnak'ın katili Radko Miladiç 77 yaşında ve kalp krizi geçirdiği iddiası ile tahliye talep ediyor.
Hatırlarsınız, Hollanda BM barış gücü askerlerinin koruması altındaki, Srebrenitza bölgesine gelen Miladiç ve Sırp ordusu-Çetnikleri ile, Hollanda taburunun silahlarını bırakmasını sağlamış ve dağlara kaçmış Boşnakları katletmiş, toplu mezarlara gömmüş, azılı bir katildir. Ona gönül rahatlığı ile beddua edebilirsiniz.

4. SIRBİSTAN

5. K.MAKEDONYA

Kuzey Makedonya'da parlamento seçimleri yapıldı.
İktidardaki Zoran Zaev'in liderlik ettiği LSDM ve koalisyonu (BESA etnik Arnavut partisi de bu koalisyonda), zor da olsa seçimleri kazandı. LSDM ve BESA 46 sandalye kazandı. Zaev; "Nasyonalizmi, Kuzey Makedonya'dan kovaladık" dedi. Bu çok önemli bir ifade. Kuzey Makedonya'nın en az % 33'ü etnik Arnavut. Daha önce uzun yıllar iktidarda olan, şimdiki ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE, nasyonalist ve faşist bir çizgi takip ediyordu ve 44 sandalye alabildi.
Arnavutların en büyük partisi Ali Ahmeti'nin liderliğindeki BDİ 15 sandalye kazandı. Arnavutlar toplamda 33 sandalye sahibi oldu.
Arnavut BESA partisi 4, Arnavut Nasyonalist Parti 8, Arnavut muhafazakarları 4 sandalye alabildiler.
Buna göre hükümeti mevcut başbakan Zaev'in kuracağı gözüküyor. Zaev; küçük partilerin ve Arnavut Ali Ahmeti'nin desteğini de almak zorunda. Parlamento 120 sandalyeye sahip, hükümet kurabilmek için 61 sandalye gerekli.

6. YUNANİSTAN

7. HIRVATİSTAN

8. KARADAĞ

Karadağ'da korona vakalarında artış, karantina 21 gün.

Karadağ, son günlerde artan korona vakaları-Kovid 19 nedeniyle, karantina tedbirlerini sıkılaştırdı. Daha önce 14 gün olarak uygulanan "self karantina" bundan böyle 21 gün olarak uygulanacak. Turizmin çok önemli olduğu Karadağ'da artan vakalar hükümeti daha sıkı tedbir almaya zorladı.

9. BULGARİSTAN

Bulgaristan'da siyasi krizin ayak sesleri. 

Bulgaristan; AB üyesi. Ancak, Rusya maçı bırakmıyor. AB ile stratejik çekişme devam ediyor.
ABD, Karadeniz hakimiyeti ve enerji koridorları açısından meseleye yaklaşıyor.
Bulgaristan'da iki ana siyasi yapı mevcut. AB yanlısı GERB ve Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi. 
GERB halen hükümetin büyük ortağı, küçük ortak ise United Patriots (NFSB)-nasyonalistler.
Başbakan GERB'in lideri, Boyko Metodiev Borisov. 
Siyasetin ikinci güçlü ismi cumhur başkanı-sosyalist-Rus yanlısı Rumen Radev.
Bulgaristan'da koronanın da etkisi ile ekonomik kriz hükümete güveni etkiliyor. Ayrıca polisin şiddet uygulaması, yaygın gösterilere neden oluyor.
Diğer yandan, hükümette yer almamakla birlikte, daha çok Türklerin oy verdiği Hak ve Özgürlükler Partisinin lideri Ahmet Doğan'a, deniz kıyısında halka ait bir plaj alanının tahsisi gibi, ayrıcalıklı bazı imkanlar sağlanması da eleştirilerin odağında.
Olaylar sürerken, bir savcı ve silahlı polisler cumhurbaşkanlığı binasına girdiler ve iki görevliyi tutukladılar.
Cumhur başkanı Radev, hükümetin ve savcının istifasını talep etti.
Başbakan, hükümetin siyasi krizi aşabileceğini, bakanlıklarda yapılacak değişiklikler ve polise ait bazı yasaların yeniden düzenlenmelerle meselenin üstesinden geleceğini düşünüyor.
Hükümetin ortağı United Patriot partisinden olan savunma bakanı Karakachanov "yeni hükümette Borisov'un olmaması da bir opsiyon" dedi.

10. MACARİSTAN

11. ROMANYA

12. MOLDOVA 

* Moldova savaş veteranları-gazileri, maaşlarına zam istiyor
Rusya yanlısı Moldova cumhurbaşkanı zor durumda. Moldovalı eski askerler, zamanında Rusya için savaştıklarını, ancak bunun karşılığını bu hükümetten göremediklerini, bedava sağlık sigortası, 55 yaş emeklilik hakkı ve maaşlarının artırılması, gerektiğini söyleyerek, miting yaptılar. Mitingte CB Dodon'un ve hükümetin istifası istendi. Polis şiddet uyguladı. İçlerinde Rus ordusunda Afganistan'da savaşan insanlar da var. Moldova CB Dodon, zor durumda. Öyle ya, askerler hem Rusya için savaşmış, hem ülkede Rusya yanlısı hükümet var, o halde haklar verilmeli.

* Moldova'da illegal helikopter üretimi
Sovyet tipi Kamov KA-26 helikopterlerinin kopyalarını yasadışı olarak üreten gizli bir fabrikayı kapattı. Üretilen helikopterler, eski Sovyet ülkelerine illegal olarak satılacaktı.
Üretici ekip, eskiden SSCB fabrikalarında çalışmış, profesyonellerden oluşuyordu.

BALKANLARDA BU HAFTANIN GÜZEL FOTOĞRAFLARI

* Sırp sağlıkçıları Korona ile mücadele


* Makedonyalı lider Zaev'in seçimi kazandıktan sonraki sevinci



* Bosna'da 1991-1995 savaşında şehit olanlar dualarla anıldı


* Bosna'da Srebrenitza şehitlerinden, "kemikleri bulunabilen-kimliği tespit edilebilen, şehitler dualarla defnedildi


* Bulgaristan'da artan protestolar nedeniyle, Bakanlar Kurulu binası polis tarafından böyle korundu


* Hırvatistan, Korona liderleri selamlaşmada yeni sitiller bulmaya sevk etti.


* Romanya, korona nedeniyle kısıtlama uygulanmasına karşı olan göstericiler


* Kuzey Makedonya'da, nasyonalist etnik Arnavut partisi, seçim sürecinde, Üsküp'ün Makedon tarafı ile Müslüman tarafındaki köprü üzerinde, "Arnavut milli bayrağı" ile gösteri yaptı


Yorumlar

Yorum Gönder

medya etigine aykiri yorumlar kabul edilmez