BALKANLARDAN HABERLER 2

BALKANLARDA ÖNEMLİ GELİŞMELER
( 19-26 TEMMUZ 2020 )

1. ARNAVUTLUK

Arnavutluk parlamentosundaki partiler, yurt dışında çalışan, ikamet eden Arnavutluk vatandaşlarının, Arnavutluk’a gelmeden oy kullanabilmelerinin önünü açmak için, gerekli yasal düzenleme yapmaya karar verdi.

Arnavutluk vatandaşı olmakla birlikte, iş gereği yurt dışında çalışan ve ikamet eden çok sayıda insan olup, oy vermek için ülkelerine dönmeleri büyük mali külfete ve zorluğa neden oluyordu.

2. KOSOVA


Kosova ve Sırbistan “kalıcı barış görüşmeleri”, AB’nin moderatörlüğünde sürüyor. Sırbistan CB Vuçiç ve Kosova Başkanı Hoti Bürükselde bir araya geldi. Görüşmeler 4 gün sürdü. Yapılan teknik görüşmelerde; kayıp insanlar ve yerlerinden edilenlerin dönüşü konusu masaya yatırıldı. İki ülke arasında savaş yaşanmış olması ve Sırbistan’ın Kosova topraklarını kendi ülkesi sayma takıntısı, barışın kolay ulaşılamamasının direnç noktaları.

Sırbistan ayrıca Rusya ve Türkiye’nin desteği ile bu meseleyi lehine çözebileceğini değerlendiriyor.

Kosova CB Haşim Taçi, biliyorsunuz, geçen hafta savaş suçu işlediği gerekçesi ile Hauga-Lahey’de 4 gün ifade verdi. Taçi kendi siyasi geleceğini garantiye alabilmek için, Kosova Sırbistan barış görüşmelerini kullanma isteğine sahip. Bunun için Kosova ile Sırbistan’ın toprak değişimi yaparak barışa ulaşmasını teklif ediyor.

Taçi’nin bu projesi son derece riskli.

1. Sırplara vermeyi tasarladığı Kosova toprağı Mitrovitza, yani Kosova’nın Sancak Müslümanları ile irtibatını sağlayan stratejik geçiş bölgesi. Sancak’ın bağımsızlığını da riske edecek.

2. Balkanlarda toprak değişiminin önünün açılması, bütün Balkan ülkelerinin birbirinden toprak talebinin önünü açar. Bu yeni savaşlardemek.

3. Taçi bu teklifini Amerikan tarafına kabul ettirmiş gözüküyor, belki sadece Trump’a. Ancak AB ve Merkel bunu istemiyor. Taçi bu nedenle ısrarla Amerika’nın masada olması gerektiğini söylüyor. Bu bir anlamda Rusya’ya da buyur sen de gel demek.

Taçi, sadece “barış yapan siyasi lider” olmak için Kosova’yı riske sokuyor.


3. KUZEY MAKEDONYA


Kuzey Makedonya’da hükümetin kurulması çalışmaları:

Seçimler bitti, durum netleşti. Ancak hükümet netleşmedi.

Halen iktidarda olan başbakan Zaev, seçimlerden zaferle çıktı. Seçim koalisyonu yaptığı etnik Arnavut partisi BESA ile birlikte, 46 sandalye çıkarmayı başardı. 120 sandalyeli Kuzey Makedonya’da hükümeti kurmak için en az 61 sandalyeye ihtiyaç var.

Zaev, mevcut hükümeti etnik Arnavutların en büyük partisi Ali Ahmeti’nin DUİ-BDİ partisi ile kurmuştu. Yeni koalisyonu birlikte yapmaları makul gözüküyor. Ali Ahmeti de oylarını artırdı ve 15 sandalye kazandı bu seçimlerde. İkisinin toplamı 61’i buluyor.

Ancak Zaev ile Ahmeti arasında, Makedonya’nın tarihine dönük bir tartışma oldu, seçim sürecinde. Bu nedenle Ahmeti, Zaev’den bir jest bekler. Bu sıkıntı aşılırsa hükümet hazır demektir.

Makedonya Arnavutları için Zaev en demokratik seçenek. Diğer Makedon partisi ana muhalefet VMRO-DPMNE, nasyonalist-kralcı fikirlere sahip. Toplam 44 sandalyesi var. Etnik Arnavut AA/Alternativa koalisyonu 12 sandalyesi var. Toplam 56 sandalye, hükümet için yeterli gözükmediği gibi, AA/Alternativa Arnavut partilerinin biri nasyonalist, diğeri dindar. Bu iki karakterin Makedon nasyonalistleri ile bir araya gelmeleri çok zor.

Ama burası Balkanlar, olmaz olmaz dememek gerek.

Yeni hükümetin kurulması ile ilgili görüşmeler Ağustos 2020 başlarında yapılacak.

4. BULGARİSTAN

Bulgaristan’da 15 gündür süren protestolar, GERB ve United Patriot koalisyonunda, birçok bakan ve bürokratın görevden alınmasıyla başka bir sürece girdi.

Başbakan Boyko Borissov, Maliye Bakanı Vladislav Goranov, Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov ve İçişleri Bakanı Mladen Marinov'un ayrıldığını doğruladı.

Ayrıca; Turizm Bakanı Angelina Angelkova’nın da bakanlıktan ayrılması bekleniyor.

Bürokratlardan, başsavcı Ivan Geshev’in ve birçok polis şefinin de görevinden alınması gündemde.

Bakanlar kurulunda ciddi değişim ve bürokraside görevden almaların protestoları durdurup durdurmayacağı kestirilemiyor.

Titanik batıyor mu? Sorusu soruluyor.

Borisov’un siyaseten batışı, hem Bulgaristan’ı hem de bölgeyi etkiler.

5. SIRBİSTAN

    * Vuçiç Dodik'le ayrı tellerden çalıyor


Sırbistan CB Vuçiç; Bosna Hersek’in federasyonlarından biri olan BH Sırp Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. Sırbistan geleneğinde, BH Sırp Cumhuriyeti’ni öncelikle ziyaret etmek, devlet geleneği. Türkiye’nin KKTC’yi ziyaret etmesi gibi.

Ziyaret BH Sırp Cumhuriyetinin başkenti Banja Luka’da gerçekleştirildi.

Vuçiç, beraberinde, Kovid-19 test kitleri getirdiği gibi, eğitim ve sağlık alanında kullanılmak üzere, 600.000 Euro’ya yakın hibe desteği ile 15 ambulans ve eğitim ekipmanları hibe etti.

Vuçiç, ziyaretinde; 1995 Dayton barış anlaşmasını, BH Sırp Cumhuriyeti’nin varlığının garantisi olduğunu belirtti.

Bildiğiniz gibi, Dayton anlaşması; BH devletini, BH Sırp Cumhuriyeti ve Bosna Hersek Federasyonu olmak üzere iki federasyon halinde kurmuştu. 3 etnisite, 2 federasyon.

Sırbistan işte bu yapı içinde olan BH Sırp cumhuriyetinin büyük ağabeyi rolünü oynuyor ve Sırbistan’la birleşmeyi öngörüyor. Bu da BH’de barışın oluşmaması nedenlerinden birisi.

BH’i oluşturan 3 etnisite, sıra ile cumhurbaşkanlığını, 6 aylık periyotlar halinde, paylaşılır. Aynı zamanda “tepe devletin kurumları” da paylaşılır ve kararlar müşterek alınır.

Bu nedenle, BH’den çıkan bazı kararlar Türkiye’yi şaşırtabilir. Ve Boşnaklara kızılır.

Halen BH cumhurbaşkanlığını yürüten eski BH Sırp Cumhuriyeti CB olan Sırp Milorad Dodik ise, meselelere Vuçiç’ten farklı baktığını açıkladı.

Dodik; “BH Devletinin geleceği Kosova-Sırbistan barışına bağlıdır” dedi. Dodik ayrıca; “Kosova, Sırbistna’dan ayrılırsa ve bağımsız devlet olursa, BH Sırp Cumhuriyeti de BH’den ayrılacaktır” diye ilave etti.

    * Sırbistan artık hybrid regime

Sırbistan; Freedom House tarafından yapılan araştırmalara göre, yönetiminin “artıkdemokrasi değil”, “hybrid regimes” olarak tanımladı.

Freedom House’un bu tanımlamasının ardında; devletin yönetiminde, yargı sisteminde, seçim sisteminde ve medya özgürlüğünde, baskıcı-ayrımcı-baskıcı-iktidardakilerin sesini kesen-adaletsiz vb. diktatörlüğü çağrıştıran, yasa ve uygulamaların bulunması.

Freedom House; Sırbistan’a ilaveten, Karadağ ve Macaristan da bulunuyor.

Karadağ dikkatinizi çekmiş olabilir. Karadağ’da etnik Sırpların haklarının baskılanması, muhalefetin önünün kesilmesi için yapılan yasalar,  bu tanımlamada dikkate alınmış olmalı.


6. BOSNA HERSEK


Bosna Hersek’te Boşnakların katledilmesinde, hepimizin aklında Srebrenitza vardır. 8-9 bin bulunabilen ölü beden tanımlanmıştır, Srebrenitza’da, bulunabilen toplu mezarların açılmasıyla.

Ancak buna benzer çok yer vardır Sırp soykırımının yapıldığı yerler olarak.

Bunlardan birisi de, Srebrenitza’ya 13 mil uzaklıktaki Zepa’dır. Sırpların kuşattığı küçük Boşnak kasabalarından birisi.

General Ratko Mladic ve onun Generali Zdravko Tolimir Zepa’daki katliamı gerçekleştirenlerdir. Unutmak mümkün mü?

Tıpkı Srebrenitza’da olduğu gibi, BM barış gücü bu küçük kasabadaki insanları koruyamamış ve Sırplar 100’lerce insanı katletmiştir.

Allah rahmet eylesin.


7. HIRVATİSTAN

8. KARADAĞ


Karadağ Ağustos ayında parlamento seçimleri yapacak. Ancak büyük bir problem var. Seçmen listeleri “hayali seçmenlerle” dolu.

Karadağ içişleri bakanlığına göre, seçmen listelerinde 541.232 seçmen var.

Yine Karadağ’ın istatistik kurumu MONSTAT’a göre nüfus: 621.873.

Aynı kurumun verilerine göre, oy kullanma yaşının altındakiler toplam: 133.000

Hesap ortada: 52.294 seçmen, hayalet. Adı var ama, adresi ve kimliği yok.

Bazı belediyelerde seçmen sayısı, belediyenin toplam nüfusunun üzerinde.

Karadağ, Karadağlıların yanında; Sırp-Arnavut ve Boşnakların da yaşadığı bir ülke. Bu 3 etnik unsurun, kendi etnisitesinden devletleri var, Karadağ’a komşu.

Anlaşılan, gidenler gitmiş, kütükler kalmış.


9. YUNANİSTAN

10. ROMANYA

11. MOLDOVA

Moldova’da gösteri yapan Azeriler ile, Moldova’daki Ermeniler çatıştı. Dağlık Karabağ meselesine göre çatışan iki gruptan yaralanalar oldu. Azerbaycan Moldova B.Elçisi Rusya yanlısı Moldova CB Dodon’u suçladı. Ermeni kökenli Moldova Sosyalist Milletvekili Gaik Vartanean ve Ermeni kökenli cumhurbaşkanlığı danışmanı Ernest Vardanean olayları provoke etmiştir dedi.

Moldova’da SSCB döneminden kalma hayli Azeri bulunmaktadır. Ayrıca yine eski SSCB’den kalan Müslümanlar bulunmaktadır.


12. MACARİSTAN


BALKANLARDA BU HAFTANIN EN GÜZEL FOTOĞRAFLARI

1. Romanya dinler arası toplantı


2. Makedonya tarlaları

3. Hersekli Hırvat Katolik hacılar duada

4. Arnavut protestocular ve polis

5. Makedonya Üsküpte yıldızlı gece

6. Bulgar hükümeti protesto edenler

7. Romanya havacılar gücü

8. Moldovalı anne ile kızı

9. Kosova kutsal derede nehre dalış seramonisi




Yorumlar

  1. Adelina Hanım, haberler ilginç bizim için. Farklı bir bakış açısı ile sunmuşsunuz, tebrikler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

medya etigine aykiri yorumlar kabul edilmez